Bina Topraklama Raporu

Bina Topraklama Raporu
Bina Topraklama Raporu

Topraklama Raporu hangi kurumlarda geçerli ?

Firmamızdan aldığınız topraklama raporu tüm devlet kurumlarında geçerlidir.

 

 

Topraklama Raporunun ekinde hangi belgeler olmalıdır ?

Elektrik mühensinin SMM belgesi ve büro tescil belgesi olması yeterlidir. 

Topraklama raporu elektrikle çalışan tüm tesisler için gereklidir. 50 volt gerilim altında olan tesislerde topraklama olmalıdır. Bu topraklama tesisi her yıl ölçüm yapılarak rapor halinde kuruma verilir. Raporda topraklama testi sırasında ölçülen topraklama direnç değerlerine göre sonuçlar değerlendirilir. Panodaki siğorta değerleri baz alınarak sınır değerler hesap edilir. Bulunan topraklama direnci sınır değerlere göre ölçülen değerler kıyas edilerek rapor halina getirilir.

İşin ehli mühendisler tarafından hesap edilerek topraklama yapılmalıdır. Piyasada yapılan yanlışlardan en önenlisi sürekli topraklama çubuğu çakılmasıdır. Som bakır isteniyor bu konu çok önelim sürekli çubuk çakarak direnç düşürmeniz mümkün olmayacaktır. Topraklama tesisi EMO ya kayıtlı yetkilii mühendislerce  topraklama ölçümü yapılarak ölçümler sonucunda çıkan topraklama dirençlerine göre topraklama raporu hazırlanır.

 

Topraklama raporunda tesisin ünvanı, açık adresi, hava durumu, toprak durumu (ıslak, kuru) belirtilir. Ayrıca tesisin topraklama tipine dikkat edilmelidir. Sadecde TT topraklama sistemlerinde direnç ölçülebilir. Topraklama tesisi TN sistem ise sadece çevrim empedansı ölçülebilir. TN sistemlerde topraklama direnç değerinin önemi yoktur, ölçülmesine de gerek yoktur. TN sistemde çevrim empedansı kablo kesiti, kablo uzunluğu, kablo bağlantı noktalarındaki geçiş dirençle alakalıdır. Tabi ki soruyorsunuz çevrim empedansında sınır değer nedir diye, bu bilgiyi de sizin araştırma yaparak öğrenmeniz daha iyi olacaktır. Konuya yorum yapabilirsiniz.

Copyrights © 2024   Ergüller Mühendislik
Web Tasarım, Matbaa  Web Tasarım, Kurumsal Site Tasarımı